Leasingul financiar este o modalitate de finanţare. El prevede livrarea in leasing a obiectelor pe termen lung cu recuperarea totală a costului lor în perioada de utilizare.

Realizarea tranzacţiei de leasing financiar se efectuiază conform unei scheme, care prevede: alegerea bunului necesar de către potenţialul beneficiar (Locatar), coordonarea preţului şi a termenului de livrare cu furnizorul (producătorul), achitarea bunului ales de către Locator.

Caracterul special al leasingului financiar este deosebit prin modul de calculare a ratelor de plăţi pentru chiria bunurilor. În termeni economici leasingul financiar este un imprumut banesc avand un bun în calitate de gaj. Astfel, este un acord în baza caruia locatorul oferă resurse financiare locatarului pentru achiziţionarea unui bun de către acesta care la rândul său va ahita împrumutul într-o perioada anumita la o rată a dobanzii stabilită în acordul respectiv si, eventual ar putea rasumpara bunul la sfarşitul termenului de leasing.

Bunul închiriat de locatar reprezintă garanţie prin prisma faptului ca până la sfarşitul contractului de leasing îi apartine locatorului.